وان، شهری در شرق ترکیه، واقع در ساحل شرقی دریاچه وان است. این شهر در ارتفاع حدود 5750 فوتی (1750 متری) در واحهای در پای تپهای قرار دارد که توسط یک ارگ ویران شده باستانی تاج گذاری شده است.
این ارگ، ساختمان سنگی ویران شدهای در نزدیکی صخرهای دارای کتیبههایی به خط میخی است که مربوط به قرن هشتم و هفتم قبل از میلاد است، زمانی که وان مرکز اصلی پادشاهی اورارتو بود.
کتیبههای صخرهای روی تپه ارگ شامل کتیبههایی به زبان پارسی باستان است که به دستور خشایارشا اول پادشاه هخامنشی (اوایل قرن پنجم پیش از میلاد) حکاکی شده است.
وان جزو پادشاهی بود تا این که توسط پادشاه تیگران یکم در قرن اول پیش از میلاد تأسیس شد. رومیان و ساسانیان مدتی بر سر این منطقه جنگیدند.
این منطقه پس از پیروزی ترکان سلجوقی بر بیزانس (1071) به دست ترکان سلجوقی افتاد و بعداً در سال 1543 به امپراتوری عثمانی ضمیمه شد. نیروهای روسی از سال 1915 تا 1917 این شهر را در طول جنگ جهانی اول اشغال کردند.
تپه توپراکاله، در 3 مایلی (5 کیلومتری) شمال شهر مدرن، محل حفاری شهر باستانی اورارتویی است که قدمت آن به قرن 8 قبل از میلاد میرسد. موزه محلی وان حاوی نمونههای متعددی از کتیبههای اورارتویی و سفالهایی است که در اطراف آن یافت شده است.
تجارت وان عمدتاً در محصولات منطقهای مانند پوست، غلات، میوهها و سبزیجات است. دریاچه وان، بزرگترین دریاچه در ترکیه، کانون توجه تجارت رو به رشد توریستی است و خدمات هوایی از آنکارا و استانبول وجود دارد. منطقهای که وان در آن واقع شده است، یک منطقه پرورش دام است که متخصص اسب هستند. غلات، میوهها و سبزیجات رشد میکنند. این منطقه دارای جمعیت کرد زیادی است.
این منطقه نه تنها بزرگترین دریاچه ترکیه را دارد، بلکه دارای مناظر شگفت انگیز زیادی است که هنوز برای اکثر بازدیدکنندگان خارجی کاملاً ناشناخته است. از قلعههای تاریخی گرفته تا مناظر طبیعی، بهترینهایی را که وان ارائه میکند.
اگرچه وان بزرگترین دریاچه ترکیه است، صرف نظر از تعدادی هتل یا استراحتگاه در خط ساحلیش، عملاً دست نخورده باقی مانده است. سواحل شنی یا سنگریزهای را در اطراف پیدا خواهید کرد، جایی که مردم محلی در تابستان در آن آب میروند.
این دریاچه بیشتر به خاطر مکانهای تاریخی بسیاری از جمله کلیسای جامع صلیب مقدس قرن دهم، کلیسای ارمنی قرن دهم و مجموعه صومعهای در جزیره آکدامار مشهور است. یکی دیگر از مکانهای مهم احلات، یک شهر تاریخی در ساحل شمال غربی دریاچه وان است که به دلیل بسیاری از مقبرههای تاریخی از سلسله احلاتشاه شناخته شده است.
می توانید یک سفر یک روزه عالی از دریاچه وان در فاصله 25 کیلومتری به قلعه چاووشتپه، یک قلعه-کاخی باستانی، که توسط پادشاهان اورارتویی در قرن 8 قبل از میلاد مورد استفاده قرار میگرفت، داشته باشد. این کاخ مشرف به دشت گورپینارو پایههای کاخ سلطنتی اورارتویی باقی مانده است، این کاخ در اوج امپراتوری اورارتویی بین سالهای 764 تا 735 قبل از میلاد ساخته شده است.
در حدود 33 کیلومتری از جانب دیگر، قلعه باشکوه هوشاپ قرار دارد که بر روی تپهای مشرف به روستای بتهای گوزلسو قرار دارد. شهر سابق هوشاپ که در سال 1643 توسط یک فرماندار محلی عثمانی ساخته شد، به وسیله ساختارغول پیکر و همچنین دیواری محافظت می شد که بخش هایی از آن هنوز باقی مانده است. از یکی از پل ها استفاده کنید تا به ورودی قلعه برسید که با دو نقش برجسته شیر زیبا مشخص شده است.
منظره بسیار زیبا، آبشار مرادیه (آبشار مرادیان) نام خود را از سلطان چهارم مورات گرفته است. این آبشار که توسط مجموعهای رنگارنگ از گیاهان و جانوران احاطه شدهاند، حدود 18 متر ارتفاع دارد و از سنگهای آتشفشانی تشکیل شده است. در زمستان، این آبشار حتی چشمگیرتر نیز میشود زیرا آبها یخ میزنند و ظاهری شبیه تراسهای تراورتن پاموکاله به خود میگیرند.
پل شیطان که بر روی یک دره باریک با رودخانه جاری در زیر آن قرار دارد، یکی دیگر از مکانهای تاریخی مهم در وان است که در قرن نوزدهم ساخته شده است. این پل منظره زیبایی دارد اما نام آن از یک افسانه نسبتاً تاریک گرفته شده است. داستان از این قرار است که یک دسته عروسی از روی پل باریک سقوط کرد و به همین دلیل نام پل شیطان را گرفت.